دربارهٔ نشرنو
فعالیت نشرنو در سال ۱۳۶۰ در نتیجهٔ ادامهٔ فعالیتهای مؤسسهٔ انتشارات امیرکبیر، نخستین و محبوبترین انتشارات مدرن ایران و بزرگترین انتشارات وقتِ خاورمیانه، آغاز شد. بنیادگذار نشرنو محمدرضا جعفری (متولد ۱۳۲۸) است، فرزند عبدالرحیم جعفری (۱۳۹۴-۱۲۹۸)، مؤسس و بنیادگذار مؤسسهٔ انتشارات امیرکبیر که به گواه آمار و اسناد تا اواخر دههٔ پنجاه خورشیدی بیش از تمام کشورهای جهانِ عرب کتاب منتشر کرده بود و کتابفروشان سراسر ایران به خواست و اشتیاق خود دهها نمایندگی از امیرکبیر در شهرهای کوچک و بزرگ دایر کرده بودند.
محمدرضا جعفری از سالهای نوجوانی کار کتاب را در انتشارات امیرکبیر با ترجمهٔ مجموعهٔ کتابهای طلایی برای کودکان و نوجوانان آغاز کرد (فرهنگ فشردهٔ انگلیسی-فارسی نشرنو از دیگر آثار اوست)، و در سالهای دههٔ پنجاه مدیر تولید و قائممقام موسسهٔ انتشارات امیرکبیر بود که علاوه بر مدیریت تولید و انتخاب و ویرایش آثار نقش مؤثری در شکوفایی مجدد انتشارات امیرکبیر داشت. انتشار صدها کتاب شاخص فارسی و پرورش نسلی از ناشران جوان از رهاوردهای این دوران است. او که فعالیتش را در نشرنو از سر گرفته بود، در سالهای نخست فعالیتش با محدودیتها و فشارهایی برای پیش بردن کارهای نشرِ نوپایش روبهرو بود. نشرنو در بین سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۹ به دلیل عدم صدور پروانهٔ نشر از فعالیت بازماند و ناگزیر کتابهایش را با نام ناشران دیگر منتشر میکرد. اولین کتاب نشرنو رمان زمین سوخته، اثر احمد محمود، بود که چاپ نخست آن در دههزار نسخه منتشر شد و در یک روز به فروش رفت.
از همان سرآغاز، نشرنو در تمام زمینهها فعالیت میکرد. نشرنو سعی میکرد کتابهایی را انتخاب کند که ناشران دیگر کمتر به آن توجه و رغبت داشتند، ازجمله: شرح غزلهای حافظ؛ تفسیر سور آبادی؛ تاریخ زبان فارسی؛ صلح جاویدان و حکومت قانون؛ فرهنگ ادبیات فارسی؛ قرآن با چهار ترجمه؛ تصحیح انتقادی و شرح یکایک ابیات شاهنامه فردوسی؛ فرهنگ فشرده انگلیسی فارسی نشرنو؛ فرهنگ موضوعی فارسی؛ دایرهالمعارف مطالعات ترجمه. برای تهیهٔ هرکدام از این آثار سالها وقت و هزینه صرف شد و هرکدام در زمان خود نقطهٔ عطفی در فرهنگ کشور بود. نشرنو در آغاز فعالیت خود با انتشار این کتابها رونق بیشتری پیدا کرد: زمین سوخته؛ تکاپوی جهانی؛ یک بستر و دو رؤیا؛ موج سوم؛ همه میمیرند؛ تحلیل رفتار متقابل؛ وضعیت آخر؛ مرشد و مارگریتا.
نشرنو پس از سالها فترت ناخواستهٔ دیگر، در دههٔ ۹۰ فعالیت خود را از سر گرفت و با انتشار کتاب در زمینههای گوناگون و بعضاً کمتر شناختهشده مخاطبان بسیاری را با فعالیتهای نوین خود آشنا کرد. کتابهایی همچون «انسان خردمند»، «انسان خداگونه»، «زندگی ۳/۰»، کتابخانهٔ «فلسفهٔ زندگی»، کتابخانهٔ «طبیعت انسان»، «تصحیح انتقادی و شرح یکایک ابیات شاهنامهٔ فردوسی» و انتشار کتابهایی در زمینهٔ دانش عمومی (اعم از فیزیک، کیهانشناسی، ژنتیک، هوش مصنوعی و غیره) ازجمله فعالیتهای این دورهٔ نشرنو است.
اکنون مدیر نشرنو عبدالرحیم جعفری (متولد ۱۳۵۳) است، فرزند محمدرضا جعفری. نشرنو در حال حاضر عمدتاً در زمینهٔ ادبیات کلاسیک و معاصر، فلسفه، سیاست، تاریخ، آیندهپژوهی، دانش عمومی، حقوق و روانشناسی فعالیت میکند. «نشرنو» اولین ناشر ایرانی است که در نام خود از واژهٔ «نشر» استفاده کرد.
پرسشها و پاسخهایی از نشرنو
ـــ نشرنو از چه سالی شروع به فعالیت کرد؟
۱۳۶۰
ـــ چه کسی بنیادگذار نشرنو بود؟
محمدرضا جعفری (۱۳۲۸، تهران) [فرزند عبدالرحیم جعفری (۱۲۹۸، تهران) مؤسس و بنیادگذار مؤسسهٔ انتشارات امیرکبیر)].
فعالیت نشرنو در سال ۱۳۶۰، در نتیجهٔ مصادرهٔ مؤسسهٔ انتشارات امیرکبیر شروع شد. اولین کتاب نشرنو رمان زمین سوخته، اثر احمد محمود، بود که چاپ نخست آن در ده هزار نسخه منتشر شد و در یک روز به فروش رفت.
ـــ کمی دربارهٔ سابقه و سرگذشت بنیادگذار نشرنو بگویید.
محمدرضا جعفری از سالهای نوجوانی کار نشر را در امیرکبیر با ترجمهٔ مجموعهٔ کتابهای طلایی برای کودکان و نوجوانان آغاز کرد و در سالهای دهه پنجاه مدیر تولید و قائممقام موسسه انتشارات امیرکبیر بود. او علاوهبر مدیریت تولید و انتخاب و ویرایش آثار نقش مؤثری در شکوفایی مجدد انتشارات امیرکبیر داشت. فرهنگ فشرده انگلیسی فارسی نشرنو از دیگر آثار اوست.
ـــ در ابتدا آیا نشرنو فقط حوزه یا ژانر خاصی از کتابها را منتشر میکرد؟
نشرنو در تمام زمینهها فعالیت میکرد.
ـــ نشرنو با کدام کتاب یا کتابها شناخته شد و رونق بیشتری پیدا کرد؟
زمین سوخته
تکاپوی جهانی
یک بستر و دو رؤیا
موج سوم
همه میمیرند
وضعیت آخر
انسان خردمند
انسان خداگونه
ـــ آیا نشرنو نکتهٔ متمایز یا نوآوری نسبت به سایرین داشت؟
نشرنو سعی میکرد کتابهایی را انتخاب کند که ناشران دیگر کمتر به آن توجه و رغبت داشتند، ازجمله:
شرح غزلهای حافظ
تفسیر سور آبادی
فرهنگ ادبیات فارسی
تصحیح انتقادی و شرح یکایک ابیات شاهنامه فردوسی
فرهنگ فشرده انگلیسی فارسی نشرنو
نردبان آسمان
برای تهیه هرکدام از این آثار سالها وقت و هزینه صرف شده است.
ـــ نقطهٔ عطف نشرنو در طی این سالها چی بوده؟
هرکدام از کتابهایی که پیشتر نام برده شد در زمان خود نقطه عطفی بود.
ـــ چه نوع کتابهایی در حال حاضر در نشرنو دارید؟
نشرنو عمدتاً در زمینهٔ ادبیات، فلسفه، سیاست، تاریخ، حقوق و روانشناسی فعالیت میکند.
ـــ در حال حاضر مدیریت این انتشارات با کیست؟
عبدالرحیم جعفری (۱۳۵۳، تهران) [فرزند محمدرضا جعفری].
ـــ نام چند کتاب پرفروش یا معروف که دوست دارید معرفی کنید برای ما بنویسید؟
در سایت نشرنو میتوانید این موارد را ملاحظه کنید.
ـــ در سطح شهر فروشگاهی دارید که به مخاطبان معرفی شود؟
خیر، نشرنو فقط سایت و فروشگاه اینترنتی (www.nashrenow.com) دارد.
ـــ نکتهٔ دیگری هست که لازم به ذکر باشد؟
محمدرضا جعفری، که به دنبال مصادرهٔ انتشارات امیرکبیر فعالیتش را در نشرنو از سر گرفته بود، در سالهای نخست فعالیتش با محدودیتها و فشارهایی برای پیش بردن کارهای نشرِ نوپایش روبرو بود. نشرنو در بین سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۹ به دلیل عدم صدور پروانه نشر از فعالیت بازماند و ناگزیر کتابهایش را با نام ناشران دیگر منتشر میکرد.
«نشرنو» اولین ناشری است که در نام خود از واژهٔ «نشر» استفاده کرد.
سرآغاز نشر نو
محمدرضا جعفری، مترجم و ویراستار، نشر نو را در سال ۱۳۶۰ تأسیس کرد. نشر نو فعالیت خود را با انتشار رمانهای ایران و جهان، کتابهای فلسفی، سیاسی، تاریخی و پژوهشی آغاز کرد و نویسندگان پرشماری را در میان همکاران خود داشت. آثاری همچون «یک بستر و دو رؤیا»، «جای خالی سلوچ»، «دن کیشوت»، «چشمان بازمانده در گور»، «مرشد و مارگریتا» از کتابهای این دورهٔ این انتشارات است.
پس از یک دورهٔ فترت ناخواسته، در دههٔ هفتاد نیز کتابهایی از نشر نو منتشر شد که توجه خوانندگان بسیاری را به خود جلب کرد. کتابهایی همچون «فرهنگ فشردهٔ نشرنو»، «ژاک قضا و قدری و اربابش»، «وضعیت آخر»، «ماندن در وضعیت آخر»، «زمستان ۶۲»، «تاریخ زبان فارسی»، «فرهنگ ادبیات فارسی»، «موج سوم» و «شوک آینده» از کتابهای این دورهٔ نشر نو است.
طلوع مجدد خورشید نشریه!
این انتشارات پس از سالها فترت ناخواستهٔ دیگر، در دههٔ ۹۰ فعالیت خود را از سر گرفت و با انتشار کتاب در زمینههای گوناگون و بعضاً کمتر شناختهشده مخاطبان بسیاری را با فعالیتهای نوین خود آشنا کرد. کتابهایی همچون «انسان خردمند»، «انسان خداگونه»، «زندگی ۳/۰»، کتابخانهٔ «فلسفهٔ زندگی»، کتابخانهٔ «طبیعت انسان»، «تصحیح انتقادی و شرح یکایک ابیات شاهنامهٔ فردوسی» و انتشار کتابهایی در زمینهٔ دانش عمومی (اعم از فیزیک، کیهانشناسی، ژنتیک، هوش مصنوعی و غیره) ازجمله فعالیتهای این دورهٔ نشر نو است.
همکاران نشر نو
ما در کنار هم در تلاشیم تا نوشتههای بیشتری را به دست شما برسانیم.
محمدرضا مرادی
محمدرضا مرادی
محمدرضا مرادی
محمدرضا مرادی
محمدرضا مرادی